dimecres, de novembre 29, 2006

LA MENTIDA DEL BILINGÜISME

“Totes les nacions parlen tal com pensen i pensen de la manera que parlen”- Johann Gottfried von Herder

Últimament és parla molt desde els atrils de la nostra política del concepte del bilingüisme, i qui més ho fa són curiosament són els partits espanyolistes castellano-parlants (Boadella-boys, PP i algun que altre cop el PSC). El bilingüisme s’ha convertit en un tema de discussió política, erroneament, ja que no és tracta d’un tema de país, sinó d’un fet individual en l’ambit privat de cada persona.

Són bilingües les persones i no pas les comunitats lingüístiques, ja que aquestes tenen històricament una llengua pròpia, l’autòctona. Això no ho dic jo, això ho diuen els sociolingüistes, gent especialitzada que s’encarrega exclusivament d’estudiar les realcions entre la llengua i el medi social. Per tant aquestes declaracions de que s’ha de treballar per a un absolut bilingüisme a Catalunya són una farsa, ja que Catalunya i tots els Països Catalans tenen una llengua: el català (també anomenat Valencià al País Valencià). Això no vol dir que s’hagi d’exterminar el castellà i que es prohibeixi el seu ús al nostre territori, ni molt menys! El castellà s’ha de mantenir, però no pas com una llengua pròpia de Catalunya, perquè no ho és, sinó com una llengua complementària (com ho són l’anglès o el Francès) degut a la seva importància i a la pròximitat de la comunitat lingüística castellana. Tampoc vol dir que la gent que la seva llengua materna sigui el castellà l’hagin de deixar sentir com a pròpia, perquè com he dit abans, les comunitats lingüístiques no poden ser bilingües, però les persones sí (si ho és l’Aznar, que parla català en la intimitat...). Per tant, aquestes persones podran parlar perfectament el castellà a les seves llars sense que ningú els persegueixi (això ja ho han patit masses catalans per a que ho fem ara nosaltres...), però tenen el deure de coneixer el català com els residents a l'Estat Espanyol tenen el deure de conèixer el castellà.

Per tant, tot aquest enrenou que s’està formant al voltant de si les institucions han de defensar el bilingüisme queden en res. Les institucions han de defensar el català que és la llengüa pròpia de la comunitat lingüística catalana: els Països Catalans.